Cumartesi, Ağustos 23, 2014

Text Size

TOPÇU BABA

Kırklareli’nin Kofçaz İlçesi Topçular Köyü’nde, Topçu Baba’yı Anma, Kültür ve Sanat Derneği Başkanlığı’nca, 14 yıldır Geleneksel Olarak düzenlenen, “Topçu Baba’yı Anma” etkinlikleri yoğun bir katılım ile gerçekleşti.

Ülkenin dört bir yanından, “Gelin Canlar Bir Olalım” söyleşisi ile 7’den, 70’e tüm canların gelerek, nefeslerin söylenip, semahların dönüldüğün her sene yoğun bir katılımla gerçekleştirilen etkinlikler bu sene 28 Mayıs 2011 Cumartesi günü büyük bir coşku ve heyecanla yapıldı.
Kofçaz İlçesine bağlı 30 hanelik Köyde, 15 yıldır hizmet veren Topçu Baba’yı Anma, Kültür ve Sanat Derneği’nin düzenlediği etkinliğe, birçok Alevi ve Bektaşi Federasyonu ve Derneği’nin yanı sıra;

Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, Kofçaz Kaymakamı Enver Özderin, Kofçaz Belediye Başkanı Nuri Çalışkan, Kırklareli İl Jandarma Alay Komutanı J.Kd. Albay Mehmet Yiğit, Kırklareli İl Emniyet Müdürü Mehmet Behzat Canbazoğlu, Kaynarca Belediye Başkanı Sait Uçar, Topçular Köyü Muhtarı Cemil Akuç, Mürşit (Baba) Dr. Mehmet Şilli, Babaeski Dedesi Lütfü Arga, Talip Talih Deve çatağı Köyü Dedesi, Habip Özkaynak Deve çağı Köyü Gülşani (Şah Bedrettin), Trakya’nın en genç dedesi Turgutbey Köyü’nden 42 yaşında Levent Aktaş, Tekirdağ Kılavuzlu Köyü Dedesi Mehmet Tiryaki, Siyasi Parti Milletvekili Adayları, Siyasi Parti İl ve İlçe Temsilcileri, İl Genel Meclis Üyeleri, Oda ve Dernek Başkanları katıldı.

Topçular Köyü’nde, 14 yıldır Geleneksel Olarak düzenlenen, “Topçu Baba’yı Anma” etkinliği saygı duruşu ve ardından istiklal marşının okunması ile başladı.
Alevi-Bektaşi Kültüründe “Gelin canlar bir olalım, bir olalım, iri olalım, diri olalım” söylemi ve daima insandan yana tarzı egemen kılınmakta, kalemin kılıçtan keskin, bağlamanın silahtan üstün, olgun sözün çiğ kavgadan yeğ tutulduğu mantığı işlendiği etkinliğin başında, Kırklareli Yöresi Babagen Kolu Bektaşi Halife Babası Hasan Yıldız tarafından Gülbenk (Bektaşi Duası) okundu.
Dernek Başkanı Selahattin Dağ, yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi:
“Bu birlik ve beraberliğimiz, bir birimize olan sevgi ve saygımız her zaman daim olsun. İnsan sevgimiz yücelsin. İnsan sevgisini yaratamayan bir topluluk, saygıdan sevgiden söz edemez. Hasırlar önce Türk büyüklerimiz bizlere saygın sözleri ile yol göstermiştir. Anadolu’da Türkçe şiirin öncüsü olan mutasavvıf bir halk şairi, büyük bir Türk İslam düşünürü Yunus Emre, bir sözünde şöyle demiştir. “Yaradılanı hoş gör, yaradandan ötürü” bu söz bize her zaman rehber olmuştur. Hacı Bektaşi’nin, “İncilsen de, incitme”, Pir Sultan Abdal’ın, “Gelin canlar bir olalım” sözleri bizim her zaman yaşamımızda gönül ışığımız olmuştur. Burada özgürce toplanıyorsak, özgürce konuşuyorsak, özgürce ibadetimizi yapıyorsak bunu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyuz. Yüce önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, söylediği “Hayatta en hakiki mürşit İlimdir” veciz sözü bu uygar ve medeni dünyada duygu kaynağımız olmalıdır.”

Kırklareli Valisi Sayın Mustafa Yaman yaptığı konuşmasında, etkinliğe katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Vali Yaman günün anısına Dernek Başkanı Selahattin Dağ'a bir Atatürk portresi hediye etti. Başkan Dağ protokol üyelerini aralarında gördükleri için çok gururlandığını ve duygulandığını ayrıca bu etkinliğe ilk defa bir Valinin teşrif ettiğini belirtterek Vali Yaman'a teşekkürlerini sundu.

Kofçaz Belediye Başkanı Nuri Çalışkan’da yaptığı konuşmasında şunları söyledi:
“Uzun yıllardan beri Topçular Köyümüzde mükemmel bir gelenek sürdürülmektedir. Bizim kuşağın çok öncelerinde başlayan bir gelenektir bu. “Topçu Baba Kurbanı” Yılda bir gün o da yaz başına denk gelecek şekilde düzenlenir ve bu günde yöreye has kültürel etkinlikler gerçekleştirilir. En öz biçimiyle yardımlaşmaktır. Paylaşmaktır. Özünün bilincinde olarak evrenselleşmektir. İnsandan, insan huzurunda ve mutluluğundan yana tavır almaktır. Halk arasında şöyle bilinir “Topçu Baba”; 14.Yüzyılın sonları ile 15.Yüzyılın başlarında yaşadığı varsayılan bir ermiş, bir “Topçu Subayı” dır. Asıl adının Şeyh Mahmut olduğu da rivayet olunur. Osmanlı’nın bitip tükenmek bilmeyen savaşlarından birinde bir grup askeriyle buralarda, şimdiki Topçular Köyü’nün bulunduğu yerde karargâh kurmuş, büyük kahramanlıklar göstermiştir. Mayasında Şeyh Bedrettin’in sınırsız paylaşım mantığı, Yunus Emre’nin, “Yaradılanı hoş gör, yaradandan ötürü” felsefesi, Hz. Mevlana’nın, “ne pahasına olursa olsun hoşgörüsü” vardır. Alevi-Bektaşi Kültüründe “Gelin canlar bir olalım, bir olalım, iri olalım, diri olalım” söylemi ve daima insandan yana tarzı egemen kılınmakta, kalemin kılıçtan keskin, bağlamanın silahtan üstün, olgun sözün çiğ kavgadan yeğ tutulduğu mantığı işlenmektedir. Topçu Baba’yı anma etkinliğinde, semahlara can verenlerin, yön verenlerin ellerine, ayaklarına, duygularına. Nefeslere ses verenlerin seslerine, yüreklerine, emeği geçen tüm canlara teşekkür ederim.”

Halk Ozanı Hasan Öztürk, Nazmiye-Fahrettin ve Topçu Baba Canlar Korosu, Babaeskili Türk Halk Müziği Sanatçısı Bülent Çetinkol, Kumrular Köyünden Halk Şairi Halil Özçelik, Bektaş Yavuz Baba, Ozan Mehmet Budak, (Tekfuri) Tekbir Beytullah Arabacı, İstanbul Türk Halk Müziği Sanatçılarından, Bağlamada Eren Çalışkan, Solistler Hasan Karayol ve Mediha Erdoğan sahne aldılar. Çorlu Cem Evi ise Sema gösterisi sundu.
Düzenlenen etkinlikte, Kurban olarak 83 koç, 5 oğlak kesildi. Kurbanların derileri ise Derneğe gelir amacı ile açık artırma husulü ile satıldı. Saat 17,00 de pişirilen et ve pilav tüm katılımcılara ikram edilerek etkinlik son buldu.

Halka  Hizmet  Hakka Hizmettir.